Muhammara (Rode paprika en walnoten dip)
Een van de ‘oldest tricks in the book’ om oudbakken brood niet verloren te laten gaan is ongetwijfeld broodkruim. Eens je je oud brood hebt gedroogd en fijngemalen, kan je het in een luchtdichte bokaal of in de koelkast ongeveer een maand bewaren. In de vriezer blijft het drie maanden goed. Zo kan je je oudbakken dus nog wel een tijdje bewaren, maar zo een maand in snel voorbij.
Broodkruim opgebruiken
Voor de hand liggende gerechten om je zelfgemaakt paneermeel op te gebruiken zijn bijvoorbeeld gehaktbrood of balletjes waar je de chapelure als bindmiddel gaat gebruiken. Of strooi het broodkruim, gemengd met wat look en fijngehakte kruiden over je ovenschotels of gegratineerde vis.
Muhammara (Rode paprika en walnoten dip)
Een andere leuke manier om broodkruim op te gebruiken is deze Muhammara. Een Libanese dip van rode paprika en walnoten. Ook hier dient het paneermeel om de dip minder lopend te maken en zo de perfecte ‘schep-dikte’ te geven.
Serveer de Muhammara met wat flatbread, pitachips, bloemkool lijnzaad crackers of rauwe groentjes.
Geroosterde paprika
Onderstaand recept spreekt over geroosterde paprika’s. Volg onderstaand recept als je graag zelf in olijfolie ingelegde paprika’s wil klaarmaken. Of gebruik een bokaal ingelegde pepers uit de supermarkt voor als het snel moet gaan.
- Rooster de paprika’s in de oven tot het vel zwart geblakerd is (30 à 40 min). Je kan ze best regelmatig eens omdraaien.
- Doe de paprika’s in een kom en dek af met vershoudfolie tot ze afgekoeld zijn.
- Pel het vel van de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika’s in reepjes.
Ingelegde paprika's
Ingrediënten
- 1/2 kg paprika rood, geel , groen of oranje
- 4 teentjes knoflook
- 250 ml olijfolie
- 75 ml witte wijnazijn
- 1/2 TL mosterdzaadjes
- 1/2 TL korianderzaadjes
- 2 takjes tijm
- 1/4 TL zout
Instructies
- Rooster de paprika's in de oven tot het vel zwart geblakerd is (30 à 40 min). Je kan ze best regelmatig eens omdraaien.
- Doe de paprika's in een kom en dek af met vershoudfolie tot ze afgekoeld zijn.
- Pel het vel van de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika's in reepjes.
- Pel de knoflook en plet de teentjes in een vijzel samen met de mosterd- en korianderzaadjes en het zout.
- Meng er de wijnazijn door.
- Doe de paprikareepjes in een bokaal samen met de takjes tijm.
- Voeg het kruiden-/azijnmengsel toe en schenk er de olijfolie bij tot de paprikareepjes helemaal onder staan.
- Sluit de bokaal goed af een laat de paprikareepjes 1 week rusten vooraleer je ze gebruikt. Je kan de paprika's 3 weken in de koelkast bewaren.
(bron beeld: shutterstock.com)
Muhammara (Rode paprika en walnoten dip)
Ingrediënten
- 1 grote rode paprika(s) geroosterd
- 3 pijpajuin fijngehakt (je kan ook gewone ui gebruiken)
- 1 teentje knoflook
- 1 tl citroensap
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl zout
- 3 el granaatappelmelaase optioneel
- 1 tl chilivlokken
- 5 el olijfolie
- 90 gram walnoten
- 5 el broodkruim
Instructies
- Mix 4 el olijfolie en de overige ingrediënten behalve het broodkruim tot een redelijk glad mengsel.
- Voeg geleidelijk aan het broodkruim toe tot je de gewenste dikte van dip bekomt. Mix de dip telkens maar kort door elkaar.
- Kruid maar smaak met extra zout en chilivlokken.
- Schep de Muhamarra in een kommetje en maak een putje in het midden.Giet de resterende 1 el olijfolie en 1 tl granaatappelmelasse in het midden en bestrooi met wat extra grof gehakte walnoten en chilivlokken.
No Comments